15. 12. 2012.

Intervju : Stvarne cure Vol.3 - EMINA DAUTBAŠIĆ




Ona je moja sugradjanka. Ona je sedamnaestogodišnja košarkašica lokalnog kluba. Ona je gimnazijalka sa puno stila. Zove se EMINA DAUTBAŠIĆ. 
Mnogo voli narodne igre,ali zbog školskih i klubskih obaveza nema vremena da se posveti folkloru.
Moda je njena strast. Voli od ničega praviti nešto;uživa u izradi nakita,zajedno sa svojom sestrom,i u pletenju. Kaže da bi proputovala cijeli svijet,kad bi bila u mogućnosti. Emina ne voli zimu i kaže : "Mislim da sam alergična na nju" :) .


Ja je poznajem,još kao malu djevojčicu,koja je počela dolaziti na treninge. Uvijek je bila zanimljiva i posebna,izdvajala se,kako borbenošću na terenu,tako i svojom osobnošću. 
Nedavno sam je srela na ulici. Bila je tip-top skockana i u tom momentu sam shvatila da je savršena osoba za ovu rubriku mog bloga.
Postavila sam Emini nekoliko pitanja...Evo šta mi je ona rekla...


 FTWD : Odakle crpiš inspiraciju za odlične outfite ? 

EMINA : Hmm, pa inspiraciju crpim u svemu što me okružuje, u svakodnevnici, na ulici. Mnogi ljudi pretražuju po netu modne portale i smišljaju na osnovu toga outfite,nije mi ni to strano, ali ja najviše volim kada otvorim svoj ormar, da slažem i smišljam razne kombinacije, kako bi na kraju dobila outfit koji može proći. Mislim da bi najbolje bilo, kada bi moj ormar mogao biti kao neki portal,gdje na slikama imaš sve, te samo klik po klik i složiš kombinaciju od onoga što imaš. 


 FTWD Šta za tebe predstavlja moda ? 

EMINA : Zabavu! Jedan dio moga života koji me uveseljava i skreće pažnju s problema, makar na kratko. Moda je igra kombiniranja različitih materijala, uzoraka, boja, što je zapravo i čini zabavnom.


FTWD :  Da li imaš neke uzore kada je u pitanju tvoj stil ? Kako bi opisala svoj stil ?

EMINA : Što se tiče uzora, nemam ih. Naravno, postoje osobe čiji mi se stil svidi, recimo neki komad odjeće, detalj, ali da nekog slijepo pratim, to ne, jer smatram da tada ne bih imala svoj stil, već bi bila kopija tuđeg.
Svoj stil bih opisala kao mix svega i svačega, volim da kombinujem staro sa novim i uvijek gledam da se osjećam dobro u onome što nosim. Ne volim da nosim ono što ima svaka treća djevojka na ulici, ali ne mora ni kod mene biti svaka stvar unikatna, mada uz neke detalje može se jedna te ista stvar iznijeti na mnogo načina. Volim da eksperimentišem sa odjećom i da jedne te iste komade transformišem na najrazličitije načine. Mislim da svaka djevojka treba da ima neku viziju u svojoj glavi i kada ugleda neki komad odjeće, da zna da li ga može iskoristiti i iznijeti na svoj jedinstven i originalan način ili ne.
 'Stil je vječan moda je prolazna' 


 FTWD :  Da li imaš neka pravila u odjevanju i koja ? 

EMINA : Ova sezona je idealna za kršenje svih pravila, tako kažu modni stručnjaci, dakle sve je dozvoljeno. Ali smatram da svaka djevojka mora znati kako se u kojoj prilici obući. Međutim, pravila koja nisam do sada prekršila su definitvno nošenje bijelih pantalona tokom zime, štrample na sandale i previše nakita odjednom, smatram da je bolje staviti manje nakita da bi došlo do izražaja, a ne okititi se kao novogodišnja jelka.. :)


FTWD :  Gdje najviše šopinguješ ? Koji su ti omiljeni brendovi i kreatori ? 

EMINA : Kupujem gdje stignem, ali najviše u Azel France, prodavnicama koje imaju robu H&M,Vero Moda, te na buvljacima. Imamo tako dobar buvljak, gdje se mogu naći fenomenalne stvari za male novce. ( FTWD : Još jedna potvrda o tome kolko je dobar naš buvljak:) ) Dakle, što se tiče brendova većina stvari mi je H&M, Zara, Vero Moda, pa su mi i omiljeni. 
A kreatori, pa nemam omiljenih, ne pratim ih zapravo, većina stvari koje dizajniraju i koje vidim na pistama mi izgledaju nenosivo. Ja sam mišljenja da se stil ne može kupiti, tako da neko može imati brdo novca i kupiti svu firmiranu odjeću, ali da to ne zna iznijeti, a neko može u krpicama sa buvljaka izgledati zaista odlično, sve zavisi od osobe do osobe.


 FTWD :  Da li imaš iskustva sa online kupovinom i šta misliš o tome ?

EMINA : Pa ne baš. Par puta sam naručila neki nakit i torbu, ali odjeću nikada. Dok ja to ne isprobam i ne vidim kako se osjećam u tome i da li mi pristaje,ne mogu ni kupiti. Nemam ništa protiv toga, ali treba biti oprezan, jer nikada ne znaš da li će neko ispoštovati tvoju narudžbu ili ne. Mada s obzirom na to da nama većina radnji koje se nalaze u svijetu nije pristupačna i da je to skoro jedini način da se nabave stvari iz tih prodavnica, onda je to u jednu ruku i jako pozitivno.


FTWD :  Koji su se ovosezonski trendovi uvukli u tvoj ormar, pod etiketom omiljenih ?

EMINA :  Već sam naglasila da ne pratim slijepo trendove i ne moram imati sve što je u trendu te sezone. Ono što mi se svidi uvrstim u svoj ormar, ono,a ono što mi se ne svidi zaobiđem. Što se tiče ove sezone jesen/zima totalno je in boja masline, burgundi ili bordo boja, nitne, zakovice, military stil, a meni se to baš, baš sviđa. Omiljena mi je maslinasto zelena jakna, military fazon, ma skoro da je ne skidam , nabavila sam šešire u bordo i boji masline. Zanimljivo je da sam uzela prije dvije godine čizme sa bordo detaljima i bordo torbu,koje su mi ove sezone došle kao kec na desetku...:).. Ima još nekih stvari koje želim nabaviti, pa se nadam skorijem ostvarenju tih malih planova..:)


 FTWD :  Kako izgleda jedna tvoja kombinacija ' 5 do 12 ', odnosno kada te uhvati tipični ženski sindrom ' ne znam šta da obučem ' ?

EMINA :  Jao, to mi se dešava tako često, pun ormar odjeće, a ipak se nema šta obući, mislim da je većini djevojaka tako. Kada sam u takvoj situaciji, pretežno pribjegavam kombinaciji,ukoliko je ljeto: jeans hlače, majica sa printom ili neka bluzica, ravne sandale ili baletanke, torba sa dugim kaišom ili clutch bag, a ukoliko je zima također neke farmerke, topli džemper, ravne čizme, kaput, šal, šešir ili kapa i spremna sam za van.


 FTWD :  Koji period u godini najviše voliš, kada je u pitanju slaganje kombinacija ? Koje godišnje doba ti je najinspirativnije ? 

EMINA : Svako godišnje doba je samo po sebi inspirativno. Moje omiljeno je ipak jesen. Volim boje jeseni, uživam u tom periodu godine. A što se tiče slaganja kombinacija, u tom periodu skoro svaki komad ljetne ili zimske odjeće se može iskoristiti. Danas si u čizmama i jakni, sutra u ljetnoj haljini i džemperčiću, ma sve, apsolutno sve se može iskombinovati i to mi je fantastično.


FTWD : Pratiš li modne blogove ? 

EMINA :  Pratim koliko - toliko domaće blogere. Strane i ne baš, ali mislim da su u velikoj prednosti, jer čitam po nekim portalima da su jako uticajni u modnom svijetu, imaju više mogućnosti, kako novčanih, tako i što se tiče pristupačnosti mnogim brendovima, zanimljivim mjestima za fotkanje... Smatram da i naši blogeri polako počinju uticati na modnu scenu u BiH, na Balkanu uopšte. I da, postoje neki, koji ne odudaraju baš toliko od ovih stranih, a takvima se divim, jer na osnovu naših mogućnosti, ne mislim samo na novčane, to je zaista za sve pohvale. Nemam omiljeni modni blog, ali djevojke koje pratim su zaista originalne svaka na svoj način.


 FTWD :  Koliko stila imaju djevojke na BH ulicama?

EMINA : Na sebi moraš raditi. Smatram da svaka djevojka treba da bude svoja, bez obzira na aktuelni trend. Trebamo biti na neki način različiti, jer to je ono što nas izdvaja od ostalih. Kod nas je "najvažnije" da  što više pokažeš, i onda si aktuelniji, za mene naravno u negativnom smislu. Smatram da mnogo bolje izgleda djevojka u hlačama i košulji koja je puna samopouzdanja, od neke koja,samo što nije gola, jer po meni je to, zapravo, nedostatak samopouzdanja. Nadam se da će se to promijeniti, mada postoje naravno i djevojke i u BiH, pogotovo vidim na blogovima, koje jako vode računa o svom stilu da u svakoj prilici, bila to dnevna varijanta ili večernja ostave utisak na okolinu, ali takvih je malo...


Jako zanimljiva i zrela razmišljanja za jednu sedamnaestogodišnjakinju. Svaka čast! :)
Emini mnooogo hvala na izdvojenom vremenu za FTWD,jer znam da ima mnogo obaveza.
Ja joj želim mnoooogo uspjeha u košarkaškoj karijeri,u školi,ali i još puno dobrih outfit-a.


Nadam se da vam se dopao intervju i moja,nova stvarna djevojka,Emina Dautbašić... :)
Do čitanja,
Bisou,bisou...
Vaša D.


P.S. Prethodna dva intervjua za FTWD,možete pogledati ovdje,sa Kanitom i ovdje, sa Azeminom.

Broj komentara: 13:

  1. Super intervju! Bas mi se svidja ova devojka i njene kombinacije. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Baš je preslatka, i sviđaju mi se njena razmišljanja :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Bas je slatka i ima jako finih kombinacija!

    OdgovoriIzbriši
  4. Divna djevojka !
    Krasno je sto predstavljas osobe koji imaju odredjene predispozicije da dodju do "javnosti", a ne pronalaze konkretan put..

    xoxo

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlican intervju...Malo je danas djevojaka koje ovako razmisljaju kao ona i preslatka je :)

    OdgovoriIzbriši
  6. super post super intervju!!! hvala ti na komentar na moj blog pratimo se-divna si :** http://anitce.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  7. I LOVE your style.... So glad I found your blog!! Come check mine out :)

    Bokic, Katarina :)

    http://thebestofeverythingbeauty.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  8. Tako mlada, a vec izgradila svoj stil odjevanja-biti ''unikatan'' je neprocjenjivo. Sretno i sve pohvale ! :)

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...