04. 08. 2012.

Intervju : Stvarne cure - Kanita Selimović



Ona je rodjena zeničanka,a živi u Beču od svoje 9 godine. Za Beč kaže da je njen dom i da ne može zamisliti život negdje drugo. Njena modna opsesija nisu cipele,kao većini žena,nego haljine. Ona kaže da ima dvije lijeve ruke,a drugi,pak,kažu da je jako kreativna. Boji se svih insekata osim bubamare i jede sve osim kupusa :D :D. Apsolventica je na medicinskom fakultetu. Obožava djecu,a kad se spoji ta ljubav i ljubav prema medicini,desi se to da Kanita želi postati dobar i kompetentan pedijatar,te cijeli život posvetiti djeci. Sigurno,sada ovo čitate i pitate se kakve veze ima sve to s modom i blogovanjem? S blogovanjem i nema,ali Kanitin stil je ono što me zadivilo,kad sam je,sasvim slučajno,primijetila na lookbook.nu . Kad sam pregledala sve njene outfite tamo,shvatila sam da moram uraditi intervju s njom i pokazati i vama kako izgleda ova prelijepa bosanka,s bečkom adresom.Osim što je prelijepa i stylish,Kanita je jaako draga...Odvojila je dio svog vremena da odgovori na sva moja,silna,pitanja,iako piše diplomski,odradjuje praksu na klinici,a trenutno je u Parizu. Zavidim joj na umijeću iskorištavanja vremena...:)


U nastavku vam donosim naš elektronski razgovor...:)

FTWD : Odakle crpiš inspiraciju za ove odlične outfite?

KANITA : Najčešće pronalazim inspiraciju  na ulicama,modnim magazinima,te blogovima. Obožavam stil 50tih i 60tih,veliki sam fan Marilyn Monroe,Audrey Hepburn i svih ostalih holivudskih zvijezda tog doba. Mislim da je to bilo vrijeme kad su žene bile baš ženstvene,kad su zračile elegancijom,seksipilom,samopouzdanjem i dobrim stilom.


FTWD : Šta za tebe predstavlja stil?

KANITA : Danas,nažalost,sve češće gledam kako djevojke trče za trendovima,kako kupuju krpice samo zato što su te iste IN i što se to "mora" imati. To je za mene najčešće odraz slabog karaktera i ukusa,stil je nešto sasvim drugo. Bar za mene,stil obuhvata mnogo više nege krpice,u njega je inkludirano i obrazovanje,elegancija,samopouzdanje,gracioznost,otmjenost,kultura i identitet. Čak štaviše,mislim da je stil nešto s čime se čovjek,skoro,pa rodi (možda malo i pretjerujem:)). Stil je čak i jedan vid umjetnosti,jer najlakše je kupiti krpice,ali ukombinovati iste,eh,to je umijeće! :) Tom jednom kombinacijom dosta toga o sebi odaješ,a ja volim da na ljude oko sebe ostavljam lijep dojam ili,bolje rečeno,da to,što više,bude neki pečat moje ličnosti. 

FTWD : Gdje te možemo pratiti osim lookbook.nu? Da li imaš svoj blog?

KANITA : Osim Lookbook-a ne vodim nikakav blog. Iako bih imala volju, nemam vremena. Blog je ipak nešto čemu se čovjek mora dobro posvetiti, nešto što zahtjeva da se njeguje i što nosi odredjenu odgovornost prema ljudima koji te prate. Onog tenutka kada sam počela pisati diplomski i uporedo raditi praksu na klinici,shvatila sam da mi za taj mali "hobi" ostaje jako malo vremena, te da dodje trenutak u životu kada moraš uskladiti prioritete sa željama. :)

FTWDKako i koliko se tvoj stil transformisao od tinejdžerskih dana do danas?

KANITA :  Kako pročitah ovo pitanje, tako mi kroz glavu proletiše slike iz srednje škole, pa kad se ne sruših sa stolice... :D Moj stil se transformisao 100% (bar od tada)! Jedino čemu sam ostala vjerna su haljine, moja mala opsesija. U ormaru imam još haljina iz srednje škole i mislim da ih nikad u životu neću baciti! :)

FTWDKoji su se ovogodišnji trendovi uvukli u tvoj ormar pod etiketom omiljenih?

KANITA :  To su definitivno,peplum i Bubi-kragnice! :) 



FTWD : Omiljeni komad garderobe i zašto?

KANITA :  To su definitivno moje haljine. Ne bih se mogla odlučiti za omiljenu, jer ih sve jednako volim. Kao što sam već rekla,haljine su moja opsesija,za koju ni sama ne znam kako je krenula...ta moja opsesija haljinama, malo me to i plaši. :D U koju god radnju da udjem, prvo što moje oči traže su: Haljine! Nijedan me outfit ne fascinira toliko kao kad vidim na nekom neku lijepu haljinu. Sama činjenica da u svom ormaru imam jedne klasične crne hlače, a skoro trocifren broj haljina dosta govori. :/



FTWDKako izgleda jedna tvoja kombinacija "5 do 12",odnosno kad te uhvati tipični ženski sindrom "ne znam šta da obučem"?

KANITA :  Uh... To su situacije kad kroz mene prodju svi mogući osjećaji od "opet nemam šta da obučem", preko "kako nemaš, pa pun ti je ormar", do "da imaš 5 krpica u ormaru uvijek bi znala šta ćeš obući, prokletinjo!". :D Ako mi se baš žuri, onda hvatam obično za farmerke i neku bluzicu, uz to štiklice i é voilá! ;)



FTWDVidim po fotkama da njeguješ neki prirodan izgled,postoje li momenti kada Kanita postaje neko drugi i transformiše se šminkom ili frizurom?

KANITA :  Priznajem, ovo mi pitanje još nikad niko nije postavio. :) Nikad se ne transformišem, bilo da se radi o make up-u ili frizuri, jer jednostavno,ne postoje momenti kada Kanita postaje neko drugi. Povremene promjene u životu,svakome dobro dodju, ali ipak mislim da i tada čovjek ostaje ono što jeste (i treba da je tako). Od svog identiteta ne možeš pobjeći.

FTWD :  Gdje najviše shopingujes? Koji su ti omiljeni brendovi i kreatori? 

KANITA:  Moje omiljene marke su H&M, Zara i Mango.



FTWD :  U prethodnom mailu si spomenula da si radila intervju za bečki Women,je li to prvi? Koliko se javnost i mediji interesuju za tebe i tvoj stil?

KANITA :  Ovo nije bio moj prvi intervju i ne bih baš znala reći koliko se javnost interesuje za mene i moj stil, ali iskreno: Više bih voljela da to ostane u nekim užim granicama, jer svijetom vladaju veći problemi,kojim bi se javnost trebala pozabaviti. Moji ciljevi su ipak neki drugi i radim na tome da ovom svijetu doprinesem nešto korisnije od "svakodnevne odjevne inspiracije".

FTWD : Možeš li uporediti modnu scenu u BiH (pretpostavljam da si upućena,koliko toliko) i u Austriji?

KANITA :  Iskreno, više se inspirišem BH-modnom scenom, nego li austrijskom! Odrasla sam u Beču, malo je reći da volim taj grad, ali što se tiče mode... ti ljudi su većinom neopterećeni time! U jednu ruku je to super, jer oni veći značaj predaju školama, titulama, putovanjima, ali u drugu ruku mi je nekako neshvatljivo da u ovom izobilju svega oni,jednostavno ostanu imuni na trendove. Kada sam u BiH, mislim da ulicom ne prodje djevojka za kojom se ne bih okrenula (da me nije stid). ;) Ponekad imam osjećaj kao da je nama to urodjeno,da moramo biti dotjerane i našminkane, kao da nam je to svima upisano u genetski kod. ;)



FTWDKoliko su bitni blogeri za modnu scenu? Reci mi nešto više o austrijskim modnim blogerima i kako to tamo funkcioniše?

KANITA :  Mislim da su jako bitni za modnu scenu, ali nose i veliku odgovornost prema svojim obožavateljima. Uvijek kažem: Moda se može kupiti, ali stil ne. Meni je bitno da je blogerka koju pratim autentična, da je dosljedna svom stilu, da me inspiriše i da je "down to earth". Lako je biti "up to date" ,što se tiče mode,kad si okružen prodavnicama,tipa H&M-a ili Zare, kad ti je sve na dohvat ruke i kada sebi sve to možeš i priuštiti. Ali ja se ipak više divim blogerkama iz BiH,koje ne žive u tom izobilju, pa me opet svojim unikatnim kreacijama inspirišu i izgledaju kao da su upravo ispale iz Vogue časopisa! To mi je ujedno i dokaz da te iste djevojke imaju istančan ukus i jednistven stil!

Veliko hvala Kaniti na izdvojenom vremenu za ovaj intervju,i pored njenih brojnih obaveza. Njen profil na lookbook.nu možete pronaći ovdje. Njeni outfiti mogu poslužiti kao inspiracija u momentima kad ne znate šta obući,stoga ne propustite pregledati njen lookbook,ako već,do sada,niste. Uživajte u njenim inspirativnim outfitima i u narednom mjesecu očekujte intervju s nekom drugom stvarnom, "običnom" curom. 
Bisou,bisou...Vaša D.














Broj komentara: 14:

  1. Super intervju, Kanita je divna stvarno.. Ovi intervju postovi su ti super, nastavi sa njima :*

    OdgovoriIzbriši
  2. Odavno je pratim na lookbook-u i divna je :)

    Mia :*

    OdgovoriIzbriši
  3. Divna je...super intervju...što mi kradeš posao :))))))))))))

    OdgovoriIzbriši
  4. Prekrasna djevojka ! Ponosna Bosanka :)))

    OdgovoriIzbriši
  5. hvala adela...budem...:)

    sorry sandro,samo ispunjavam svoje neke snove iz osnovne skole,kad sam htjela biti novinar...:)...

    OdgovoriIzbriši
  6. Imam Kanitu na fejsu i svakom novom slikom me odusevi :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Super post!
    Kanita je divna! :)
    Samo mi je zao sto vise nema blog...

    OdgovoriIzbriši
  8. Iako sam vec komentarisala da je odlican intervju, dosla sam samo da se jos jednom divim outfitovima doticne gospodjice.
    Plava bluza i cipe + crno bele lone = ♥

    OdgovoriIzbriši
  9. ooo razumijem te u potpunosti draga tara,ja stalno trcim na lookbook,gdje ima mnooogo vise njenih outfita i divim se iznova i iznova...:)

    OdgovoriIzbriši
  10. so interesting pics!!! a true inspiration to me!!!
    http://www.trendsection.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  11. Pratila sam Kanitu dok je imala blog! Fantasticnaaa je!

    OdgovoriIzbriši
  12. Meni je ona divna, bas volim njene kombinacije. :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Fenomenalan post! Njihovi outfiti su savršeni!

    www.stills.rs

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...