14. 08. 2011.

Prada,Chanel i ostala kompanija

Ne želim bacati drvlje i kamenje na nečiji rad i kreativnost,ali fakat ne gotivim svjetski poznate kreatore. Možda nisam normalna. Možda će neki,čitaju ovaj post reći da sam spremna za ludnicu. Ali to sam ja,samo mislim tako. Navešću ja i svoje razloge,pa prosudite i sami ima li logike u tome. Divno je i krasno hodati ulicama Milama,Pariza ili Londona obučen od glave do pete u krpice koje vrijede koliko jedan solidan auto na našem tržištu. Ili da to konkretno pretvorimo:vrijede koliko dvogodišnji budžet za garderobu jedne prosječne djevojke u BiH.Znači preskuuupi su! Mislim da i kad bih imala neograničene količine novca,da ih ne bi bacala na  komade koji,ruku na srce,i nisu svi bajni. Samo se pitam kako su Pippa Midletone i princeza Catherine dospjele u sve moguće časopise,a nije im najbitnije okrenuti etiketu na haljini da bi se vidio potpis dizajnera. Medijima su one nenormalne,jer se,mo'š mislit,obače u npr.Zari. Strašno je koliki lobij imaju dizajneri u svijetu.

Dizajneri jesu umjetnici,ali se neki previše uljuljkaju u tu ulogu,pa nam na pisti ponude neke komade koji bi puno ljepse stojali kao ukras u ćošku dnevne sobe,nego li kao odjevni predmet. To mi je najstrašnije kad su u pitanju te dizajnerske krpice. Jaako puno predstavljenih modela je nenosivo i opet PRESKUPO! Zamislite da se neka djevojka prošeta Sarajevom ili bilo kojim drugim bh gradom,i u najsvecanijoj prilici,u nekoj McQueen-ovoj extravagantnoj kreaciji. Proglasili bi je ludom. Naše područje nije doraslo dizajnerskim krpicama. Kad se uporede domaći dizajneri,koji kreiraju za naše tržište,sa dizajnerima koji kreiraju za New York-ške ulice i sl. vidi se ogroooomnaa razlika. Naši dizajneri su svjesni da bi doživjeli linč da lansiraju kolekciju "visoke mode".

Armani



Valentino



Givenchy



Gaultier



Alexander McQueen


Recimo,meni su svjetski dizajneri mnogo zanimljiviji kao persone,nego kao dizajneri. Recimo,Karl Lagerfeld mi  je fascinantan lik. Njegova pojava,stil,stav...perfekcija. Ali me pretjerano i ne zanima šta radi u Chanel-u.


Što se dalo i primijetiti..:)..,nisam od onih koji pate za krpicama s potpisom. Puno su mi draži high street brendovi poput Zare,Terranove,New Yorkera i sl.Ako naletim na neki komad Versace,Gucci ili bilo koji drugi potpisani,na buvljaku,a svidi mi se,naravno da ću ga kupiti isto kao i komad neke anonimne marke. Najbitnije mi je da nosim ono što mi se svidja.što mi stoji i da si to mogu prijuštiti.


Vaša D.

Broj komentara: 11:

  1. Heh, delimično bih se složila. Svakako ne bih dala toliko novca za dizajnerske komade, ma koliko bili prekrasni, ali da su izvor inspiracije i neopisivo lepi, jesu :) Pratimo se!

    OdgovoriIzbriši
  2. ODLIČAN TEKST.. SA VEĆINOM SE SLAŽEM, ja isto nikad ne bih mogla dati tolike pare za jednu stvar ni kad bih imala para za bacanje ali samo zato što znam kako je želiti nešto pa skupljati pare i boriti se da to dobiješ, ljudi koji su se rodili sa milionima na računu zato mogu. Etiketa nikad nije bila bitna ni presudna za stil. Pa većina tih dizajnera upravo nalazi inspiraciju u street style blogovima i običnim ljudima koji nose H&M i Zaru!

    OdgovoriIzbriši
  3. da su skupi skupi su! ali i zara, h&m i drugi zavise od tih brendova, jer inspiraciju za svoje kolekcije crpe od njih! nisam ni ja za trosenje para uludo, meni je nekad mnogo da dam i u zari pare, radije odem u shs i na buvljak!!!

    OdgovoriIzbriši
  4. fino je otici u prodavnicu i kupiti sve sto ti treba,ali ja volim buvljak,ima neku svoju draz...svaki put iscekujem sta cu naci..:)

    OdgovoriIzbriši
  5. odličan post, istinit poprilično. :)
    super blog.

    svrati :*

    http://pretty-praise.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  6. Wow nice blog, I follow You ;) and great that you like Karl Lagerfeld too :) Check out my blog ;) I hope you like it.
    Love from Germany

    owlspassion.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
  7. posebno si u pravu za ono o ljudima sa ovih prostora...sve im je cudno cim se razlikuje malo od ostalih stvari...

    OdgovoriIzbriši
  8. to sam osjetila na svojoj kozi jaaako davno...samo sreca pa me to ne dodiruje :)

    OdgovoriIzbriši
  9. Super tema i super post! Ja se slazem sa svime sto si rekla i po mom misljenju princeza Cathrine je modna ikona, svijet je ostavila otvorenih usta svojom vjencanicom, i to nastavlja radit svim svojim outfitima. Nije stvar u etiketi nego u stilu. Fashion is not a luxury! :) XOXO

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...