31. 08. 2011.

Najmoćnije žene svijeta...

Forbes je stvorio listu 100 najmoćnijih žena svijeta. Nevjerovatno je pogledati listu i shvatiti koliko novca žene kontroliraju. I ne samo novca,nije novac jedina moć. Nemjeriva je nematerijalna moć koju posjeduju.

Na listi su žene iz svijeta mode,politike,muzike,finansija,industrije itd.
Na 91.mjestu je Diana Von Furstenberg,na 79. je Miuccia Prada. Anna Wintour iz američkog Vogue-a je zauzela 69., Gisele Bundchen 60.,a Jin Sook Chang,direktorica prodaje Forever 21 39.mjesto.

 
Gisele Bundshen je na ovoj listi zahvaljujući zaradi od 15 miliona dolara godišnje


Anna Vintour,urednica američkog Vogue-a


Političarke su zauzele najviše mjesta,tako su predsednice Brazila,Argentine,zatim Hillary Cllinton,premijerka Australije Julia Gillard,a sve ih je nadmašila njemačka kancelarka Angela Merkel,koja je zauzela,ni manje,ni više nego prvu poziciju.


Angela Merkel,njemačka kancelarka,je namoćnija žena današnjice jer,kako kazu iz Forbesa,upravlja jedinom realnom globalnom ekonomijom u evropi.


Da nije uzaludno držati mikrofon i šetati se ispred kamera pokazale su Lady Gaga (11.), Oprah Winfrey (14.), Beyonce Knowls (18.), te Angelina Jolie (29.). Sve su relativno visoko rangirane.

 Lady Gaga je najmladja na listi

Oprah Winfrey,jedna od najbogatijih žena današnjice

Kolko su televizijske i  internetske mreže zastupljene u svijetu i moćne pokazuje prisutnost čak deset predstavnica na listi najmoćnijih žena,od kojih je Sheryl Standberg,koosnivačica Facebook-a na 5. i Melinda Gates na 6. mjestu.


Sheryl Stendberg,koosnivačica Facebook-a,na visokom 5. mjestu

Još neka zvučna imena na ovoj prestižnoj listi su: Michelle Obama (8.), kraljca Rania od Jordana (53.), autorica Harry Potera,Joanne (J.K.) Rowling (61.), predsednica McDonaldsa,Jan Fields (92.).


 Kraljica Rania od Jordana,jedna od najljepsih kraljevni ikada


Najmladja na listi je Lady Gaga,a najstarija kraljica Elisabeth II (53.).


Queen Elisabeth II


Među stotinu najmoćnijih nalazi se osam poglavarki država i 29 moćnih poslovnih žena s prosjekom od 54 godine te zajednički kontroliraju nemalih 30 trilijuna dolara.
"Naša lista sto najmoćnijih žena odražava različitosti i dinamičnost načina na koji žene u današnje doba stječu moć, bez obzira da li vode naciju ili utječu na neke norme i kriterije u današnjem društvu", objasnila je Moira Forbes, predsjednica i izdavačica magazina ForbesWoman.
 Kompletnu listu moćnica možete pogledati na službenoj stranici Forbes-a.

Mnogo sam sretna da vidim da postoje žene koje upravljaju svijetom i svjetskim gigantima. Eh kad bi žene preuzele primat u svijetu,svima bi nam bilo mnogo ljepše i lakše. Kad vidim ovakve primjerke ženskog roda,ponosim se što sam žensko.:)...

Nadam se da vam se dopao post,koji je malo neobičan za moj blog.
Do sledećeg pisanja,Vaša D.



 P.S.Translation into Englih is missing because I'm very sleepy...:$...sorry! :*

2 komentara:

  1. I didn' t understand a thing but what I can say is that I really admire Anne Wintour!
    Xx
    http://dontcallmefashionblogger.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  2. It's post about List of most powerfull women in the World! Anna wintour is on 69th place...

    OdgovoriIzbriši

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...